Tässä ajassa tärkeää

08.11.2020

Mihin olisi hyvä tässä ajassa kiinnittää huomiota? Parantumiseen, omaan hyvinvointiin ja itsestä huolenpitämiseen. Kaikki saman asian eri aspekteja. Jos opettelet pitämään huolta itsestäsi, alat tunnistaa impulsseja ja viestejä sisältä päin sen sijaan, että hakisit ja vastaanottaisit niitä ulkoapäin tulevasta ärsyketulvasta. Miten voit opetella huolehtimaan lisää itsestäsi?

Ehdotan esimerkiksi seuraavia, joista voit poimia sinulle sopivia:

1) Ota reilusti aikaa itsellesi. Kalenterimme ovat keskimäärin liian täynnä ja meillä ei ole aikaa kuulostella olojamme.
2) Mene luontoon. Luonto hoitaa, raikastaa, rauhoittaa, auttaa ymmärtämään, ottaa vastaan. Luonnossa voit levätä.
3) Puhu, puhu ja puhu. Puhu ystäville, terapeutille, puhu piirissä tai puhu läheisillesi. Puhu asioista, joista voi olla vaikea puhua ja opettele luottamusta vähitellen. Älä pakota itseäsi.
4) Huolehdi tarpeistasi. Syö kun olet nälkäinen, juo kun janottaa. Nuku, kun olet väsynyt ja liiku, kun sinulla on energiaa.
5) Sauno, käy avannossa. Ota kylmiä tai kuumia suihkuja. Anna kehollesi erilaisilla lämpötiloilla herätyksiä.
6) Pidä rajasi. Älä ota liikaa töitä, toisten tunteita, aiheetonta kuormaa. Saat suuttua, saat lähteä pois tilanteesta. Saat pitää puoliasi.
7) Tee säännöllisesti asioita, jotka antavat sinulle iloa tai inspiraatiota. Unelmoi, ole kiitollinen. Kaikilla positiivisilla asioilla on suuri voima.
8) Sulje televisio, radio ja ota kuulokkeet korvilta. Et voi olla läsnä itsellesi, jos olet jatkuvan metelin ympäröimä.
9) Mieti itsellesi kymmenen kohdan lista asioista, jotka ovat sinulle tärkeitä tai tekevät sinulle hyvää. Toteuta niitä.
10) On ok syödä suklaata välillä tai juoda alkoholia. Älä ole ehdoton. Samaan aikaan huolehdi ruokavalioosi vettä, vihanneksia, tuoretta ruokaa, säännöllisyyttä ja monipuolisuutta. Anna terveyden olla myös ruoassa iloa tuova aspekti, ei vaatimus.
11) Mieti, tunnustele ja tunnista omia rytmejäsi vuorokausitasolla, kuukausitasolla, vuositasolla. Jos sinulla on sisäänpäin kääntymisen aika, älä yritä väkisin olla aktiivinen ulkomaailmaan päin.
12) Laita kädet ympärillesi. Halaa ja silittele itseäsi. Kerro itsellesi ääneen hyviä asioita, lempeitä lauseita.
13) Kirjoita päiväkirjaa, tunnekalenteria tai maalaa/väritä olojasi.
14) Hyvinvointi ei ole suoritus. Sinun ei PIDÄ mitään, SAAT tehdä asioita, jotka tuntuvat hyvältä.
15) Mieti lausetta "antamisen ja saamisen tasapaino". Miten se toteutuu elämässäsi? Kumpaa tarvitset nyt enemmän?
16) Anna itsellesi päivittäin arvostusta tekemisistäsi. Kiitä itseäsi. Teet monia asioita oikein oman itsesi kannalta. Opettelet ja kiinnität huomiota.
17) Venyttele, hengittele, käy hieronnassa tai jäsenkorjaajalla. Hoida lihaksia, niveliä, hermostoa, sydäntä, suolistoa.
18) Mieti kulunutta vuotta. Tee inventaariota tapahtumista ja siitä, mitä kaikkea olet oppinut.
19) Mikäli huomaat olevasi jossain asiassa kovin vaativa tai itsekriittinen hyväksy se. Mieti samalla lempeämpi lause vastapariksi tälle kritiikille tai vaativuudelle ja lausu se ääneen itsellesi peilin edessä.
20) Olet matkalla, et perillä. Parantuminen, hyvinvointi on prosessi. Korjaa jotain, hienosäädä, anna aikaa, opettele. Kukaan ei tiedä sinua paremmin, mikä sopii sinulle.