Millainen olisi sinun tasapainoinen elämäsi?

10.09.2020

Tällä kertaa minua kiehtoo teema, joka muistuttaa itsestään sekä omassa elämässä että asiakkaiden elämässä. Tasapaino, englanniksi balance, elämän eri osa-alueiden yhdistyminen kokonaisuudeksi. Myös Suomessa puhutaan balanssista. Tasapaino on myös kehollinen termi. Minulle tasapainon käsite kuvaa yhteyttä itseen ja selkeyttä: Sen tiedostamista mitä tarvitsee ja rohkeutta elää tämän tiedon mukaisesti. Sitä, että voi "seistä omalla paikallaan" eikä ole kiire mihinkään. Että elämä on ikäänkuin linjassa.

Ennenkuin jatkat lukemista, voit hetkeksi halutessasi sulkea vaikka silmäsi ja miettiä mitä tasapaino-sana sinulle tässä elämäntilanteessa, tässä hetkessä tuo mieleen? Jos tämänhetkinen elämäsi olisi tila, väri tai tunne, millainen se olisi? Mitä kaipaisit elämääsi lisää? Entä mistä olisit valmis luopumaan?

Tässä ajassa on paljon asioita, jotka vievät meitä kauemmas tasapainosta. Moni asia vaatii huomiotamme, aikaamme ja energiaamme. Tasapainon vastapuolella onkin ehkä suorittaminen, hurja pakonomainen tekemisen tuntu kaikessa tai toisaalta lamaantuminen, täydellinen pysähtyneisyys jossa ihminen ei tunnista impulsseja tekemiseen tai ei pysty niitä seuraamaan. Kummatkin edellämainitut tilat ovat myös hermostollisia yli- tai alivireystiloja, joihin saattaa liittyä unettomuutta, kehon rytmien sekoittumista, sairasteluja tai mielillisiä masennus- tai ahdistustiloja.

Aikamme ja resurssimme ovat rajallisia. Tässä ajassa moni ylisuorittaa tai alisuorittaa, koska moni on omaksunut ajatuksen siitä, etten ole riittävä sellaisena kuin olen. Monelle tärkein oppi voi olla se, että on ok muuttaa suunnitelmiaan. On ok elää elämässä hetkiä ilman tarkkoja aikatauluja ja suunnitelmia. Ja ennenkaikkea, on ok olla erilainen kuin yhteiskunnan mittaristo toivoo tai edellyttää. Usein huomiomme on suunnattu niin täydellisesti ulkopuoliseen, että emme tiedosta mitä meissä itsessä milloinkin tapahtuu ja mitä kaipaamme tässä hetkessä. Moni ulkopuolinen virike tarjoaa myös pakopaikan omilta vaikeilta tunteilta, kehon kivuilta tai ahdistukselta. Kalenteri ja elämän tarkka suunnittelu tarjoavat myös turvan tunteen kaoottisessa ja epävarmassa maailmassa. Elämää ei kuitenkaan voi kontrolloida eikä suunnitella. Se kutsuu meitä lopulta aina rajallisuutemme ja oman itsemme äärelle, tavalla tai toisella. 

Mitä sitten tasapainoon pyrkiminen tarkoittaisi? Luonnossa asiat hakeutuvat itsestään tasapainoon. Systeemi hakee aina tasapainoa ja joskus se voi vaatia rajujakin tasapainotustoimia, kuten nyt on nähtävissä ympäri maailman ekosysteemin reagoidessa ennennäkemättömillä tavoilla. Myös ihminen on systeemi, jossa asiat hakeutuvat tasapainoon. Pitkään jatkunut suoritusputki katkeaa usein burn outiin tai elimistön romahtamiseen. Lamaannus voi olla merkki siitä, että elämä on pitkään ollut omien arvojen ja luontaisen toimintatavan vastaista. Tasapainon tunnistaminen vaatiikin ennenkaikkea oman kehomielisysteemin ymmärtämistä, kuuntelemista ja oppimista. Mikä on minun luonnollinen rytmiikka? Milloin nukun, milloin herään, millaista ruokaa tarvitsen? Koska minun on nälkä, koska jano ja miten päiväni vaihtelevat sosiaalisuuden tarpeen osalta? Väsynkö ihmisten seurassa vai saanko siitä energiaa? Miten kehoni reagoi kylmään, kuumaan, unettomuuteen, nälkään, rasitukseen? Mitkä ovat keinoni mielen tasolla palautua, mikä on resilienssikykyni? Millaisia elämänkokemuksia minulla on taustallani? Moni käyttää tämän kaiken oppimiseen nykyisin sähköisiä mittareita. Uskon, että paras mittari tasapainolle on kuitenkin oma kehomme ja sen viestintä jota osaamme lukea luonnostaan. Olemme oman kehomme ja mielemme parhaita asiantuntijoita. Meidän täytyy kuitenkin uskaltaa pysähtyä.

Tasapainoon hakeutuminen vaatii herkistymistä omille viesteille ja sisäiselle tilallemme. Myös ajattelun tai tunteiden muutokset voivat ennakoida tasapainottamisen tarvetta. Olenko jatkuvasti kyyninen? Palaavatko vanhat ikävät asiat mieleeni? Osaanko iloita asioista? Onko minulla tilaa hengittää omassa elämässäni?

Tasapainoinen elämä voi tuntua esimerkiksi pakottomalta, levolliselta ja rauhalliselta. Aikaa on tarpeeksi tärkeille asioille, kaikkea ei tarvitse saada samassa hetkessä. On aikaa levollisille illoille, on myös päiviä jolloin saa aikaan paljon. Elämässä on virtaavuutta ja mielessä tilaa tärkeälle: ilolle, surulle ja unelmille.Tasapaino voi vaatia eri kausina erilaisia asioita. Joskus työtä voi tehdä 100% työajalla, joskus taas oma palautuminen ja jaksaminen voi vaatia hellittämistä. Joskus jaksaa nähdä ihmisiä joka päivä ja kaipaa sosiaalisuutta, joskus saattaa tarvita viikkojen yksinoloa. Tasapainon käsitettä voi pohtia alkuun erityisesti niiden asioiden kohdalla, jotka vievät prosentuaalisesti paljon aikaa arjessamme. Olipa kyseessä sitten työ, sosiaaliset suhteet tai harrastus kannattaa jokaisen kohdalla miettiä: Miksi teen tätä? Mitä tästä saan elämääni? Mitä tapahtuisi, jos vähentäisin tämän asian osuutta 10%, mitä tulisi elämääni tilalle? Onko minulla arjessani aikaa huolehtia tärkeimmistä: syömisestä, nukkumisesta, pienistä pysähdyksistä ja säännöllisestä virkistäytymisestä ulkona? Jos ei, mistä minun pitäisi luopua saadakseni aikaa edellämainituille?

Harjoituksia:

* Kokeile leikkiä tasapainolla konkreettisesti. Nosta toinen jalkasi ylös takana varovasti, nojaa eteenpäin ja levitä kätesi sivulle. Pysyttele tässä hetki. Tai seiso suorana ja kokeile nostaa toinen jalkasi toisen nilkkaa, polvea tai sisäreittä vasten ristiin. Ota kiintopiste ja tasapainota tarvittaessa käsillä. Kun teet näitä harjoituksia, mitä ajatuksia herää? Vastuustaako mielesi? Entä jos horjahdat, millaisia ajatuksia herää? Voitko yrittää uudelleen?

* Piirrä elämästäsi ympyrä. Jaa se sektoreihin sen mukaan, kuinka paljon eri osa-alueet vievät tällä hetkellä sinun aikaasi. Kun katsot kuvaa, millaisia ajatuksia tai tunteita herää? Voit myös kokeilla muuttaa osa-alueiden suuruutta ja tunnustella mitä jonkin osa-alueen suureneminen tarkoittaisi? Miten toivot, että osa-alueet jakautuisivat viiden vuoden päästä?

* Erityisesti vapaahetkinäsi (esim. viikonloppuisin) pysähdy ja kysy itseltäsi: Mitä minä tänään haluan ja kaipaan? Tunnustele kehoasi: onko se nälkäinen, väsynyt vai energinen. Kaipaatko sosiaalisuutta ja ihmisten seuraa vai joudutko ehkä sanomaan suunnitellulle tapaamiselle tänään ei koska olet väsynyt ja kaipaat rauhallista kävelyä.